Pozantı Kongresinin Gaflet Örtüsü 90.Yılında Yırtılıyor

Pozantı Kongresinin Gaflet Örtüsü Yırtılıyor ( 5 Ağustos 1920)

Ali Alper ÇETİN

·       Mili Mücadeleye Zafer Gücünü Veren, Zafer Tacını Giydiren Pozantı Kongresi Artık Toprak Altından Çıkarılıyor ve Gaflet Örtüsü Yırtılıyor…

·       Çukurovalılar Derneği, Pozantı Kongresinin Yüceliği, Onun Tanıtımı ve Yeniden Araştırılmasının Öncüsü Olmuştur.

Mustafa Kemal’in Erzurum ve Sivas Kongrelerini hepimiz biliriz. Fakat Pozantı Kongresi ve Nutku bilinmez. Pozantı Kongresini bilmemek, Erzurum ve Sivas Kongrelerini dilsiz, zayıf bırakmaktır. Görülüyor ki, Pozantı Kongresini tarihe tescil edemeyenlerin omuzlarına çöken Milli vebal, affedilmeyecek derecede ağırdır.

Erzurum ve Sivas Kongreleri birer fikirdi. Pozantı Kongresi ise Milli Mücadelenin cihadıdır, cidalidir, savaşıdır. Fakat Mili Mücadeleye zafer gücünü veren, zafer tacını giydiren Pozantı Kongresi hep meçhul bırakıldı, unutuldu. Bu gafletten Mustafa Kemal’in de üzgün olduğunu bildiğimiz gibi, bilmemek her Türk çocuğu içinde talihsizliktir.

ŞUNU UNUTMAMAK LAZIM; MUSTAFA KEMAL’İN BİRİNCİ KONGRESİ ERZURUM, İKİNCİ KONGRESİ SİVAS, ÜÇÜNCÜ KONGRESİ DE POZANTI KONGRESİDİR. Milli Mücadele tarihine ışık tutalım. Pozantı Kongresini toprak altından çıkarıp, gaflet örtüsünü yırtalım. Yoksa tarihimize ihanet etmiş oluruz. Diğer taraftan Fransızları Ankara Antlaşmasına getiren, Fransızları Adana topraklarından uzaklaştıran Mustafa Kemal’in Pozantı Kongresinin yüceliğini mutlaka bilmek gerekiyor. Ankara Antlaşmasından 1,5 ay sonra 5 Aralık 1921’de Mustafa Kemal’in yayımladığı Beyannameyi de çok iyi bilmek gerekiyor…

·      Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı (ATAM) Prof. Dr. Cezmi Eraslan Pozantı Kongresine Büyük Hassasiyet Gösterdi

Çukurovalılar Derneğimiz, Pozantı Kongresini iki yıldır ulusal ve yerel medyada gündeme getirmiştir. Derneğimizin yoğun çabaları sonucunda Pozantı Belediye Başkanını yanına alıp konuyu Başbakanlık Atatürk Araştırma Merkezine taşımıştır. ATAM Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan büyük hassasiyet göstererek, araştırma merkezinde uzman hocalarımızdan oluşan bir komisyon kurmuştur. Anılan komisyon bir yıldır çalışmaktadır. Bu nedenle Prof. Dr. Cezmi Eraslan Pozantı Kongresinin toprak altından çıkarılıp ve gaflet örtüsünün yırtılmasında büyük gayret sarf etmiştir. Sayın hocamıza çok teşekkür eder, saygılarımızı iletiriz.

·       Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay Çok Bencil Davranmıştır

Çukurovalılar Derneği Pozantı Kongresinin toprak altından çıkarılması ve tanıtımı konusunda en büyük gayreti sarf etmiştir. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’a da bu konuda öncülük ve rehberlik etmiştir. Fakat Mustafa Çay, önceden söz vermesine rağmen, aksine bu konuyu siyasileştirmiş ve bencil davranmıştır. Dolayısıyla Pozantı Kongresini tanıtımda beklenilen hedef yakalanamamıştır. Pozantı Kongresi Mustafa Çay yüzünden yine sessiz, yine cılız kalmıştır.

Pozantı Kongresi 90.ncı Yıldönümü şerefle kutlarken, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diler, tüm gazi ve kahramanlara minnet ve şükran duygularımızı sunarız.

Ali Alper Çetin

Çukurovalılar Derneği Genel Başkanı

2 comments on “Pozantı Kongresinin Gaflet Örtüsü 90.Yılında Yırtılıyor

1. Mehmet Polat dedi ki:

Pozantı Kongresinin önemi mükemmel bir şekilde anlatılmış. O halde Pozantı Kongresi Milli Eğitim müfredatlarına koyularak, ilk ve orta öğretim Tarih kitaplarında okutulmalıdır. Ayrıca Erzurum ve Sivas Kongreleri gibi sene-i devriyelerinde yurt çapında kutlanmalıdır. Yazarı tebrik ediyor, saygılar sunuyorum.

2. Çağrı Öztorun dedi ki:

Çukurovalılar Derneği ve Genel Başkanı Ali Alper Çetin’i Pozantı Kongresi çalışmalarından dolayı tebrik eder, saygılar sunarım.